Friptura de vițel cu sos brun,cartofi dauphinoise,salata de rucola cu mar,nuca si rodie



Pentru mine,weekendul este momentul cel mai așteptat al săptămânii.
Am mai mult timp la dispozitie pentru gătit,aranjatul mesei frumos si de asemenea,petrecut timp împreuna cu persoane dragi.
In primul weekend din anul acesta am gătit o friptura de vițel inabusita,sos brun cu rodie,cartofi dauphinoise si salata de rucola cu mar,nuca si rodie si un dressing delicios!
Ca desert,am servit un cheescake cu fructe de pădure,a cărui reteta o găsiți pe blog.
Sa începem,zic!

Ingrediente:

Pentru friptura de vitel cu sos brun cu rodie:

1 kg carne de vițel (eu am folosit pulpa)
50 ml ulei de masline
20 g unt
1 lingura amidon
sucul unei rodii
sare
piper
cimbru 

Pentru cartofi dauphinoise:

1.5 kg cartofi
400 ml smantana pentru gătit
50 g unt
sare
piper

Pentru salata de rucola,mar si rodie:

1 punga rucola(nu mai retin gramajul,eu am cumpărat-o de la Lidl,este unicul sortiment)
1 mar Granny Smith
1 rodie
50 g nuca
miere 
otet balsamic
ulei de masline
sare
piper

Mod de preparare friptura de vițel cu sos brun cu rodie:

Feliem carnea de vita in fripturi cu grosimea de 1 cm.
Intr-un vas ceramic cu capac,turnam putin ulei de masline si asezam un strat de carne.
Pensulam feliile de carne cu ulei de masline si presăram sare,piper si cimbru.
Punem deasupra un alt strat de carne,pensulam iar cu ulei,presăram sare,piper si cimbru.
Asezam capacul si introducem forma in cuptorul preîncălzit la 220 grade C.
Coacem pana ce carnea devine frageda,la mine a durat aproximativ o ora.
Pentru prepararea sosului,scurgem din forma in care am copt carnea,tot sosul lăsat de aceasta(veți observa ca lasa destul) si strecuram lichidul pentru a-l separa de resturile de carne rămase.
Punem lichidul intr-o craticioara pe care o asezam pe foc si fierbem pret de 5 minute,la foc mic.
Adăugăm sucul de rodie amestecat cu o lingura de amidon si fierbem sosul pana se ingroasa.
Potrivim sosul de sare si piper si stingem focul.

Mod de preparare cartofi dauphinoise:

Curatam cartofii si ii feliem cu ajutorul robotului.
Ungem cu unt o forma termorezistenta,si punem un strat de cartofi.
Turnam smantana lichida deasupra,punem câteva cubulete de unt din loc in loc si presăram sare si piper.
Procedam la fel cu cartofii ramasi.
Acoperim forma cu folie de aluminiu si o introducem in cuptor pentru 45 minute.
Dupa 45 minute scoatem folia si mai lăsam cartofii 15 minute in cuptor pana se rumenesc putin la suprafața.

Pentru salata de rucola,mar si rodie:

Spălăm rucola si o ștergem cu hartie absorbanta.
Spălăm mărul,ii scoatem cutia cu seminte si il tocam cubulete.
Curatam rodia,păstrăm jumătate din semințele acesteia si cealaltă jumătate o stoarcem pentru a obține suc.
Amestecam sucul de rodie cu otet balsamic,ulei de masline si miere.
Potrivim dressing-ul de sare si piper.
Amestecam rucola cu marul,nuca si semințele de rodie rămase.
Turnam dressing-ul deasupra.
Servim friptura alături de sos,garnitura de cartofi si salata.
Va doresc pofta buna!








Comentarii

Postări populare